Podczas konferencji "Wiosna Zdrowia" odbywającej się w Katowickim Spodku w 2017 roku zupełnie przypadkiem odkryliśmy niesamowitą właściwość soku z brzozy. Badając Generator H+ i jego skuteczność w wytwarzaniu redox-u w wodzie zakupionej w butelkach PET (wodzie mineralnej), zupełnie przypadkiem włożyliśmy przyrząd pomiarowy do soku z brzozy. Zaskoczenie nasze było ogromne - okazało się że nasz sok miał poziom potencjału -440mV !
W pierwszym momencie potraktowaliśmy to jako błąd pomiaru, lub czujnika, ale kontrolne badanie wody z butelki wskazało poprzedni wynik na poziomie +230mV, więc relatywnie pomiar powinien być prawidłowy. Sok który sprawdzaliśmy miał już około 24 godzin i miał pierwsze cechy rozpoczęcia procesów fermentacji.
Analizując ten temat, w pierwszych chwilach padła właśnie teza że to wynik tego właśnie procesu i podniesiony REDOX jest efektem pracy enzymów, będących składnikiem soku - sok zaczynał wykazywać pierwsze objawy fermentacji, co było efektem naturalnym i jak najbardziej prawidłowym. Trafiliśmy jednak na inne wytłumaczenie tego zjawiska - jest to efekt działania pompy wodorowej która jest odpowiedzialna w drzewie za swoiste "pompowanie" soków i życiowych płynów z korzeni do gałęzi drzewa. Według znalezionych informacji drzewo średniej wielkości pompuje w ten sposób kilkaset litrów płynów na dobę. Powstały efekt wodorowania podnosi potencjał elektrochemiczny soków i tym samym stwarza tak pozytywny dla naszego organizmu płynny lek. Następnego dnia mieliśmy na swoim stoisku wodę pobraną z drzewa kilka godzin wcześniej, i podczas specjalnie przeprowadzonej sesji pomiarowej okazało się, że sok ten osiągnął poziom REDOX -496mV !! Przy okazji potwierdziły się uwagi różnych osób o skuteczności działania naszego Generatora H+. Kilku godzinne stosowanie tego produktu w wodzie spowodowało że poziom REDOX takiej próbki wzrósł do poziomu prawie -600mV.